Alla broars dag

Det är populärt med temadagar. Alla broars dag infaller nu på lördag den 17 oktober enligt temadagar.se. Falkenberg har flera anledningar att fira.

Söderbron är en viktig förbindelseled mellan Gamla stan och över till Skrea strand. Av järnvägsbron finns bara pelarna kvar som ett historiskt dokument.

Mest känd är Tullbron med sin historia och vackra stenprofil mitt i stan´.  Fajansbron används nu som promenadbro men var förr viktig för lertransporter mellan Fajans och tegelbruket.

Garvareforsbron har funnits på planeringsstadiet och bör så förbli. Ätrajungfrun skulle våndas om vi förstörde stadens vackra flugfiskefors med en modern, funktionslös bro.

Den nya GC-bron över Hertingforsen ersatte den gamla passagen över Hertings kraftverksdamm. Hertingforsbron är mycket välkommen för GC-trafiken som tidigare fick trängas på den smala dammen.  Arkitekter har framhållit att den senaste bron borde varit mer stilenlig  men designen blev  enklast möjliga.  Trafiken i ån under bron har också ökat till över 4000 fiskar per år! Detta dokumenteras i den nya fiskräknaren från Island. World Fish Migration Day infaller den 21 maj 2016 men det är en annan temadag! Uppströms finns gamla E6 bron och den nya E6 bron för den tyngre trafiken.

Bron över Hertingforsen och rivningen av kraftverksdammen har inneburit ett lyft för både persontrafiken och för fiskarnas vandringar. Ätran med dess broar och historia är väl värda att fira i morron på “Alla broars dag”!

IMG_2708
Brolyft över Hertingforsen 2013-11-28 ©Ingemar Alenäs