Ängarna planläggs

2024-02-13 Vessigebro växer och det är positivt. Närnaturen i Vessigebro är en stor tillgång som kan användas hållbart till glädje för närboende såväl i dag som för kommande generationer.

Falkenbergs kommuns Naturvårdsprogram från 2006 beskriver särskilt naturen i Vessigebro. På sidan 17 redovisas en historisk karta från 1775-1840. Kartan visar det äldre landskapets många små åkerytor, ängsmarkerna och de små beteshagarna i direkt anslutning till gårdarna. Dessa historiska ängsmarker och betesmarker brukar ibland kallas för Nordens tropiska regnskogar eftersom de innehåller en så stor artrikedom.

Därför har Falkenbergs kommun fått statliga pengar från LONA, lokala naturvårdssatsningen, för att inventera och sköta dessa värdefulla ängsmarker. Arbetet utfördes i samverkan mellan kommun och vägsamfällighetsförening och resulterade i en Skötselplan för tätortsnära natur i Vessigebro. 20 delområden inventerades. Ängarna vid Montessori (2a) befanns ha den rikaste mångfalden och det högsta skyddsvärdet av samtliga områden.

Vessigebro Vägsamfällighetsförening och Falkenbergs kommunekolog informerade 2017 om LONA projektet i Vessigebro. Skyltar hade tagits fram som beskrev satsningen på projektet.

Restaurering och skötsel av ängen vid Montessori har därefter skötts kontinureligt och exemplariskt enligt skötselplan i samverkan mellan Vägsamfällighetsföreningen och intresserade närboende. Två grusytor togs upp för sandbin, bivargar och andra grävande insekter. Buskar röjdes och invasiva arter bekämpades (ex canadensiskt gullris). Svedjebruk tillämpas för att gynna blommor och bin och hålla gräsväxten nere.

Resultatet av åtgärderna blev gott. Ett stort antal vackra och sällsynta arter fortsatte att trivas och ökade inom skötselområdet (2a och 2b). Antalet rapporter till Artportalen av rödlistade arter är imponerande. Området är tveklöst ett av kommunens allra mest artrika områden. Naturområden av denna dignitet är mycket viktiga för upplevelsen av närnaturen i Vessigebro.

Falkenbergs kommun (S) kom den 8 februari 2024 till Ätrasalen och informerade om framtida byggplaner i Vessigebro. Vessigebro växer och det är mycket positivt att viktig sammhällsservice kan behållas på landsbygden.

Kommunstyrelsen lämnade redan 2023-12-05 ett planuppdrag till bebyggelse av ett SÄBO och Trygghetsboende på LONA-ängen vid Montessoriskolan. Det syns på kartan nedan att man tyvärr prickat in skötselområdet där man kan se de mörkare ytorna på ängen som svedjebränts.

Tyvärr har kommunen också prickat in ett av Ätradalens känsligaste skredriskområden för detta äldreboende och trygghetsboende med 60 lägenheter och arbetsplats för ett 50-tal personer. Kommunen tar ett stort ansvar för att detta blir ett säkert och tryggt boende. Ändrat klimat ger ökat flöde och större skredrisk i framtiden. Även SPF Vessigebro har i sitt remissvar på planen lyft denna fråga.

Kommunen tar också ett stort ansvar för ett betydande ingrepp i en unik miljö där man dessutom fått statliga bidrag och frivilliga lagt ned ett stort arbete för att värna närnaturen i Vessigebro.

Områdets omedelbara närhet till avloppsreningsverkets bassänger är säkert lättare att lösa än skredriskproblematiken.

Klicka på kartorna för större bild