Spökskepp, kvotbåt eller fisketrålare?

2021-08-08 Ingen kan ha undgått det rödvita fartyg som ligger förtöjt i Glommens hamn.

Det är ärevördiga fisketrålaren Albert 267 av Urk i Nederländerna som blev omdöpt till Gerd 53 av Simrishamn för att tråla torsk i Sverige. Nu ligger båten sedan två år som “spökskepp” i Glommens hamn.

Vän av ordning frågar sig kanske varför så är fallet. Hallands Nyheter har i en artikel från juli i år förklarat att båten har strandats i Glommen i väntan på att torskfisket öppnar igen i Östersjön. Och torskfisket i Kattegatt har upphört av den enkla anledningen att här finns numera ingen torsk att fånga. Så blev båten avställd i Glommen.

2021-08-08 Uteblivet underhåll tar ut sin rätt. Albert av Urk, förlåt Gerd av Simrishamn, förlåt omdöpta GG 370 Mercy, tas över av rost och växtlighet där hon ligger i Glommens hamn.

Men då undrar vän av ordning om det går att fiska torsk med en “spökbåt”. Jo, se förklaringen är den att Gerd (eller är det Mercy?) har tillstånd att fiska torsk och därför är hon nu en “kvotbåt” som belägrar hamnen i Glommen. Vi får inte göra oss av med båten för då blir vi av med tillståndet att fiska torsk säger en av delägarna. Men ärevördiga Albert som bytte namn till Gerd har nu bytt namn till Mercy. Vi kan inte utreda vem eller vilka det är som kommer att bli tilldelade den eftertraktade torskkvoten, det är en annan historia.
Vi får dock hoppas att det inte är “spökgarn” som skall användas om fisket återupptas.
Läs mer om spökgarn här.

2021-08-08 Naturens lagar gäller för alla oavsett spökskepp, kvotbåt eller fisketrålare.
2021-08-08 Fiskebåten han hette Albert och spökskeppet hon kallas Gerd. Den övermålade “makeupen” döljer varken brister i utseende eller kvotsystem. PS Hemsidan “Njord” rättar och skriver att båten nu heter Mercy och tillägger att “i dag är det dock bara en kvotbåt vars enda syfte är att hålla en licens för torskfiske i Östersjön”.