2021-06-27 Europaparlamentet beslutade i juni 2021 att 30% av EU:s yta skall vara skyddad natur senast 2030. Många länder uppfyller redan detta krav på att skydda sina rika naturområden.
Den biologiska mångfalden är framtidens största överlevnadsfråga för mänskligheten, då vi själva är en del av den biologiska mångfalden. Genom att skydda områden från ekonomisk exploatering kan vi främja en hållbar utveckling med en rik biologisk mångfald och säkra naturens ekosystemtjänster för naturturism och produktion av livsmedel och läkemedel.
Många länder har insett allvaret och lägger stora resurser på att värna den biologiska mångfalden. Sverige är i detta avseende ett u-land. Vi förtränger kunskapen att omfattande kalhyggesbruk, intensiv agrar giftanvändning och avstängning av vattendrag ger allvarliga skador på naturen. Vattenkraften, gruvdriften, storskaligt skogs- och jordbruk exploaterar våra gemensamma naturtillgångar.
Men säger vän av ordning, Sverige är väl ett at de länder som har allra störst areal av oexploaterad natur? Sverige är väl ett av de länder som redan uppfyller EU:s krav på naturskydd? Är inte Sverige bäst i klassen när det gäller naturvård?
Den bistra sanningen är att hela Sverige endast har 14.9 % naturskyddade områden! Ser man till de södra delarna av vårt land är situationen kritisk. Endast sju procent är skyddad natur i Götaland och Svealand, varav fem procent är landareal och två procent sötvattensområden! Sverige uppnår inte de av regeringen beslutade miljömålen för levande skogar, sjöar och vattendrag.
Läs mer här.
Enligt Statens Lantbruksuniveritet är marken i Götaland hårt brukad och endast fyra procent av landekosystemen har skydd! Vi behöver värna om Sveriges natur och minska exploateringen av värdefulla skogar, ängsmarker och sjöstränder.
Läs mer här.
Men hur ser då naturskyddet ut i andra länder? Världsbanken har gjort en lista över ländernas skyddade landområden där man själv kan kolla Sveriges bottenplacering, Se hela listan här. Några valda exempel:
Venezuela 54,1
Zambia 37,9
Slovenien 53,6
Polen 39,7
Kroatien 38,3
Tyskland 37,8
Bulgarien 34,7
England 28,7
Frankrike 25,8
Italien 21,5
Norge 17,1
Sverige 14,9