Hertingforsen med Store sten. ©Foto: Ingemar Alenäs
Bästa lösningen var helt enkelt att låta fiskarna vandra där de vandrat i tusentals år, dvs att spränga kraftverksdammen och vattenfylla och restaurera den tidigare åfåran med Hertingforsen.
Sveriges bästa fiskväg vid Hertingforsen i Ätran. Det är rubriken som 25 maj publiceras på Fiskevårdsteknik AB:s hemsida. Undersökningar visar att olika fiskarters fria vandring nu fungerar tillfredsställande i Ätran. Det är inte förvånande då fiskvägen utgörs av den gamla åfåran som nu restaurerats och åter fyllts av vatten efter 70 års torrläggning. Effektiviteten är i det närmaste 100-procentig men före åtgärden hindrades eller dog mer än 50 % av vandringsfiskarna vid Herting. Detta kommer kraftigt att öka värdet av Ätrans ekosystemtjänster, ekoturism och sportfiske. Läs mer på Fiskevårdstekniks hemsida.
Kung Carl XVI Gustaf invigde den 1 april 2014 den restaurerade forsen med orden – ”Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott fiske.” Läs mer på Kungahusets hemsida.
SVT Nyheter i Blekinge rapporterar den 20 maj att Mariebergs kraftverk i Mörrumsån skall rivas för ett bättre fiskliv. Rivningen av kraftverket kan ske tidigast 2017. Länk till SVT:s reportage om fria fiskvägar i Mörrumsån.
Livet i Säveån – en serie korta naturfilmer om en unik å i Västra Götaland publicerades den 19 maj. Nu har vi kommit till det spännande bygget av fiskvägen. 10 minuters ren njutning för den teknik- och fiskevårdsintresserade. Filmen är gjord av Martin Falklind och Maria Ålander på uppdrag av Länsstyrelsen. Livet i Säveån del 6.
Rolfsån, Rönne å, Testeboån och andra åar följer nu i rask takt med att öppna upp tidigare stängda fiskvägar och bygga fisksäkra galler. Det verkar som att HM Konungens förhoppning uppfylls och att de goda exemplen snabbt sprider sig som ringar på vattnet!