Kategoriarkiv: Åsebokrönikan

Åsebokrönikan

Har ni någonsin åkt den slingrande skogsvägen mellan Älvsered och Vallen i Mårdaklev? Då passerar Ni den gamla gränsen mellan Hallands och Västergötlands landskap.

Förr dominerade ljunghed men numera är det ett slutet granskogslandskap. Gården Åsebo utmärker sig med ett ljust lövskogslandskap med bok, ek och ask samt betesmarker med en hänförande utsikt ned över Storasjön.

Gården Åsebo med betesmarker ned mot Storasjön.

Vägfarare stannar gärna till och en och annan kanske undrar över livet på gammelgården när man passerar mellan huvudbyggnaden, “stallet” och “boa”. Gården ägs numera av Åsebosläktens ekonomiska förening. Med initiativ från Ragnar Lönnäng och bistånd från övriga har vi nu efter år av idogt arbete producerat “Åsebokrönikan”.

Ni vägfarare, långväga och bygdens folk, behöver inte längre undra över hur livet var på gården Åsebo. Ni kan helt enkelt köpa “Åsebokrönikan” för det sponsrade priset av 150 kronor, läsa och drömma er bort en stund i livet på landsbygden för 100 år sedan.

“- Levde man verkligen så förr?” var kommentaren från en 80-talist som läst boken. Läs “Åsebokrönikan” och se vilken relation du själv har till 1800/1900 -talets hållbara, men ibland fattiga livsstil.
Några rubriker i innehållet:

Människan och livsbetingelser med bl.a. husförhör och kyrkbesök
Jorden, skogen och djuren med bl.a. odling och redskap
Storasjön med bl.a. skrönor om fisket, fiskemetoder och ålfisket
Epilog
Gården och folket
Släktförteckning
Boken är rikt illustrerad med äldre, svartvita bilder och över 50 färgbilder. Trevlig läsning!

Information om boken och försäljning:
asebogammelgarden@gmail.com
Lena Åsegård tel. 070-699 23 58
Ni kan också använda kontaktuppgifterna på denna hemsida.
Boken är tryckt i 300 ex och är på 120 sidor med många bilder.
Boken kan även köpas på Klevs Hembygdsgård i Mårdaklev.

Studiefrämjandet Vuxenskolan, Västergötlands Fornminnesförening, Svenljunga Kommun och Familjen Lorentzon sponsrade utgivningen av krönikan.

Vi som arbetat med Åsebokrönikan, från vänster: Ragnar Lönnäng, Redaktör och författare, Inger Alenäs, sekreterare, Bernt på Alnäs, författare, Gunilla Karlsson, författare, Torbjörn Nilsson, Originalproducent, Lena Åsegård, släktforskat och Ingemar Alenäs, författare.

Läs mer om Åsebo i Inlandsbladet (s.18) 2019 Maj här.
Reportage i Borås Tidning 2019 om Åsebo här.
Reportage om Åsebokrönikan i Svenljunga Tranemo Tidning v 20. Läs mer här.

Kindsforskaren Nr 3 september 2019 Reportage om Släktgården Åsebo av redaktör Ragnar Lönnäng.