Kategoriarkiv: 2. Vattenblänk

Kraftbolagens omflyttning av ålyngel stoppas 2024

2024-10-10 Kraftbolagens dammar och turbiner har under ett århundrade stoppat alla ålyngel som skall vandra upp till inlandsvattnen och dödat alla vuxna ålar som skall vandra till Sargassohavet för att leka. Därför är ålen nu akut hotad. Nu förbjuder Havs- och Vattenmyndigheten 2024 års ålutsättningar i alla svenska vatten.

Domstolarna ”glömde bort” att ta hänsyn till vandringsfisken då gamla vattendomar bygger på 1918 års vattenlag. Vissa vattendomar anger dock en skyldighet för kraftbolagen att hålla s.k. ”ålyngelledare” så att ålynglen kan vandra till sjöarna uppströms kraftverken. Så var fallet i exempelvis Ätran. Ålyngelledarna förföll när de inte underhölls och det var Länsstyrelsens skyldighet att hålla tillsyn på anläggningarna.

Därför kom kraftbolagen under 1980-talet överens om att sjösätta ”Ålplan Ätran”. I Stadgarnas §2 kan man läsa: ”Föreningens ändamål är att inköpa och utplantera ålyngel i Ätran i enlighet med en av Fiskeriverket fastställd plan. Som en kompensation för detta behöver ej ingående medlemmar följa de ålägganden vad gäller ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar”. Båda parterna var mycket nöjda med överenskommelsen då både kraftbolagens arbete med ålyngelledarna och Länsstyrelsens arbete med tillsynen försvann. Överenskommelsens negligering av gällande vattendomar kan dock diskuteras.

Den utstuderade lösningen blev således att omflytta ålyngel från havet till de av Ätrans sjöar som var belägna uppströms kraftbolagens dammar och turbiner. Ålynglen fångades i England eller Frankrike där man har ett omfattande fiske efter ålyngel. Dessa ålar tillhör samma bestånd som de svenska ålarna då alla europeiska ålar leker i Sargassohavet.

Kraftbolagen var särskilt nöjda då de årligen utestängt ca 188 till 360 miljoner ålyngel från inlandsvattnen och som kompensation skulle sätta ut ca 2 miljoner ålyngel. Vissa år har de endast satt ut ca 0,4 miljoner och 2024 stoppades som sagt utsättningarna helt av HaV.

Fiskerättsägarna var nöjda då de kunde fiska upp dessa engelska ålar som var exakt likadana som de svenska. Men för ålbeståndet var det en flerdubbel katastrof. De naturligt uppvandrande ålarna utestängdes och de yngel som skulle blivit vuxna ålar i engelska vatten dog i svenska turbiner. Sveriges produktion av vild ål från inlandsvattnen upphörde. Den hade ursprungligen före kraftverksepoken varit i storleksordningen 37 600 till 72 000 ton. (Wickström). Enligt finska miljö- och jordbruksministeriet är skyddsvärdet 2019 av en vuxen ål 3510 euro.

Ålynglen flygs till Sverige och samtliga hålls i några månaders karantän i bassänger i Helsingborg. Där drivs ca en miljon importerade ålyngel årligen upp och säljs som rökt Silver Eel för konsumtion. Det rör sig årligen om ca 100–140 ton ål. Återstående yngel ca 2 miljoner, säljs därefter till myndigheter, fiskevårdsområden samt Ålplan Ätran för omflyttning till svenska vatten. När dessa ålyngel efter 10–20 år växt färdigt i Fegen och andra sjöar skall de vandra till Sargassohavet för att föra släktet vidare till kommande generationer. Men alla ålar dödas innan de når havet i vattenkraftverken i Ätran, som ju alla var befriade från att ordna ålens framkomst. Ålen kan endast passera nedströms förbi Hertings kraftverk (närmast havet) som frivilligt installerat ett ålsäkert galler.

Men en olycka kommer sällan ensam. Naturnytt har 2020 rapporterat om att ålyngel vid Ätraforsdammen i Ätran varit drabbade av sjukdom. Vi tillskrev då myndigheterna och bad att få information om ålynglen i Helsingborg varit sjuka. Utsättningar har nämligen skett i havet, mellan havet och Ätrafors samt i Ätransystemets sjöar. Dessa yngel kan i så fall ha smittat även de naturligt invandrande ålynglen från havet. Svaret från myndigheterna blev att dessa uppgifter var sekretessbelagda. Beslutet överklagades men även Kammarrätten i Stockholm beslutade att ålynglens hälsostatus var sekretessbelagd. (Mål nr 5807-20).

Efter ytterligare några års omflyttning av ålyngel kom så Havs- och Vattenmyndighetens beslut den 3 juni 2024 om att stoppa 2024 års utsättningar: ”Havs- och vattenmyndigheten beslutar att ål från Scandinavian Silver Eels karantänsanläggning som tagits in den 12 respektive 15 januari 2024 inte får sättas ut i naturen”. (Dnr HaV 2024-001996).

Viruskontroll som utfördes av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visade att odlingen var smittad med Eel virus European X (EVEX) som är ett rhabdovirus och en anmälningspliktig sjukdom enligt Jordbruksverket föreskrifter. Dessutom var odlingen smittad med viruset IPNV genogrupp 2. Viruset sprids genom direktkontakt, via smittat vatten och från föräldradjur till avkomma. Individer som överlevt smittan kan bära på virus och sprida det vidare. IPNV genogrupp 2 kan orsaka upp till 10 procents dödlighet hos laxfiskar (släktena Salmo, Salvelinus och Onchorhynchus) och 75 procents dödlighet hos ål. Mot bakgrund av ovanstående bedömer Havs- och vattenmyndigheten att den ål som hålls på anläggningen inte får sättas ut i svenska vatten.

Men försäljningen av ål från Helsingborg och konsumtionen av lyxprodukten Silver eel fortsätter. Här kan du köpa Dina rökta ålfileér för 850 kronor kilot: Länk

Detta innebär att hela den ifrågasatta strategi som Ålplan Ätran byggt på faller som ett korthus. I dag återstår mindre än en procent av Ätrans och Europas ålbestånd. Nu är goda råd dyra för att rädda den akut hotade ålen.

Lyckligtvis har vi en färdig lösning vid Hertings kraftverk längst ned i Ätran. Här har bästa möjliga teknik (BMT) tillämpats och fria vandringsvägar ordnats för alla fiskar. Om vi skall rädda ålen som art behöver denna teknik utan dröjsmål införas vid alla svenska vattenkraftverk. Det bästa är om vattenkraftbolagen frivilligt tar sitt miljöansvar och likt Falkenbergs kommun inför fria vandringsvägar för fisken.

Vattenkraftbolagen har fått 70 miljarder i skattelättnader under 20 år (3,5 miljarder per år) för att göra vattenkraften miljövänlig. 10 miljarder har avsatts för ändamålet i Vattenkraftens miljöfond. Regeringen har tyvärr pausat vattenkraftens omprövning till moderna miljölagar (NAP). Det gäller för den ynka procent av ålbeståndet som finns kvar att hålla stånd, tills de över 100 år gamla miljölagarna ändrats.

HaV:s nya regler för att förvalta atlantlaxen

2024-10-07 Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av hav, sjöar, vattendrag och fiskeresurserna. Förvaltningen har sin utgångspunkt i regeringsuppdrag från 2015 om hur den nationella förvaltningen av lax och öring bör utformas och utvecklas. Inriktningen på förvaltningen är enligt regeringsuppdraget:

• Ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning
• Mängden lax och öring som återvandrar till svenska kustområden och älvar ska öka
• Naturliga bestånd bevaras och återuppbyggs
• Återetablering i vattenområden där lax och öring försvunnit
• Beståndens storlek och andra kvalitetsaspekter på bestånden ska ge goda förutsättningar för fiske

SLU Aqua reports 2015:19 ”Effekter av fångstbegränsningar på spöfiskad lax på Västkusten” föreslår att om det råder brist på lekfisk kan införande av maximimått få betydande effekt på produktionen. 

Hav tar fokus på ändring av föreskrifterna (FIFS 2004:37) om sportfiske i sötvattensområdena. Hav föreslår förbud att landa vild lax (lax med fettfena) i Lagan, Nissan samt Göta älvs huvudfåra. Förbud föreslås även för sportfiske efter lax i 14 vattendrag med nedsatt reproduktionsförmåga dvs Bäveån, Enningdalsälven, Fylleån, Genevadsån, Göta Älv, Kungsbackaån, Rolfsån, Rönne å, Suseån, Törlan, Viskan och Ätran.

Översyn av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) om nätfiske efter lax i Skagerrak, Kattegatt skjuts på framtiden liksom vattenkraftens miljöprövning för att återuppbygga skadade, naturliga laxbestånd.

Länsstyrelsen i Halland informerar om vad som gäller för allmänhetens nätfiske i Laholmsbukten:
Lovlig fisketid är den 1/5–30/9 inom 3 meters gränsen.
Nät i dessa områden får endast stå ute från kl. 16.00 till kl. 10.00 efterföljande dag. Sammanlagt 180 m per person per tillfälle.
Flera personer som är närvarande vid både sättning och vittjning av redskap får hjälpas åt med dessa. Redskap som används av fritidsfiskare ska dessutom vara märkta med stora bokstaven F

Det kustnära nätfisket tar urskiljningslöst fisk från blandbestånd. Små bestånd och bestånd med nedsatt reproduktionsförmåga drabbas. Fångsterna rapporteras ej varför mörkertalet är stort. Sverige rapporterar till NASCO att inget svenskt fiske på blandbestånd förekommer! Trots att ett omfattande kustnära nätfiske är allmänt tillåtet.

Lax- och öring har försvunnit från områden som torrlagts av vattenkraften. Fria vandringsvägar och vatten istället för torrläggning skulle innebära ett stort lyft för Hallands landskapsdjur laxen. Det ingår också i Havs regeringsuppdrag att återetablera laxbestånden i vattendrag där de försvunnit. Vi väntar nu på att HaV skall ta krafttag för att utföra denna del av sitt regeringsuppdrag.

Bilderna visar torrlagda laxlekområden på ca 1,5 km nedströms Yngeredsforsdammen i Ätran. Enbart i Götaland finns 366 torrfåror där tidigare fiskproduktion upphört. Havs- och vattenmyndigheten har missat den viktigaste delen av regeringsuppdraget när man enbart fokuserar på sportfisket vilket inte kommer att återställa laxens förlorade livsmiljöer. Vattenkraften behöver miljöanpassas!

För att återuppbygga de förlorade laxbestånden behöver alla ta ett gemensamt ansvar. Det primära är att laxen har tillgång till lämpliga uppväxtmiljöer för att vi skall ha ett naturlaxbestånd att förvalta.

Kan kraftbolagens skador på lax och ål kompenseras genom utsättning?

2024-10-04 Dammar, galler, turbiner, torrläggning, överdämning och korttidsreglering orsakar årligen förluster av hundratals ton av dessa fiskarter. Nu ser vi att även försök att kompensera för skador genom fiskodling riskerar att ge ytterligare skada. Vi måste inse att det krävs hänsyn till vandringsfisken för att de inte skall bli smittade av kraftbolagens utsättningar av fisk från odlingar.

Det var på 1980-talet känt att laxodlingen i Laholm var drabbad av laxparasiten Gyrodactylus salaris. (Malmberg pers.com.) Länsstyrelsen anger i sin bevarandeplan att Uniperägda kraftverket vid Ätrafors årligen orsakar en förlust av smoltproduktionen från 70 000 till 9 000 smolt. Som kompensation för dessa skador på 61 000 smolt skulle kraftbolaget årligen sätta ut 1 200 smolt som odlades i kraftbolagens fiskodling i Laholm. Efter kalkningsåtgärder i Högvadsån 1978 ökade laxförekomsten drastiskt och smoltutvandringen ökade. Trots den ökande laxtätheten sattes det ut odlad laxsmolt under slutet av 80-talet och början av 1990-talet. Laxparasiten som infördes med den odlade smolten hade ”dukat bord” bland vilda laxar. Fångsten av Högvadsålax minskade under tio år efter infektionen med över 80%. (Alenäs, Carlstrand, Malmberg 1997).

Ätran och västkuståarna hade en dokumenterat riklig produktion av blankål. Vid Lagans kraftverk samlade kraftbolaget på 1930-talet in över en miljon ålyngel per år. Dammar stängde under början av 1900-talet invandringen för vandringsfisken till västkustens åar. I Ätran skulle problemet med utestängda ålar lösas med ”Ålplan Ätran”. Stadgarna §2 säger att ”Föreningens ändamål är att inköpa och utplantera ålyngel i Ätrans vattensystem i enlighet med en av Fiskeriverket fastställd plan. Som kompensation för detta behöver ej ingående medlemmar följa de ålägganden vad gäller ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar”.

I Ålplan Ätran bestämdes att ett trettiotal vattenkraftverk kunde betala sig fria från sina skyldigheter med att tillsammans årligen inbetala 45 612 kronor i 1998 års penningvärde till Ålplan Ätran. Det innebar att en uppvandring av miljontals ålar skulle kompenseras med något tusentals omflyttade ålyngel. Vilda ålyngel fångade i Frankrike och England flögs till Helsingborg i Sverige. Där hålls de i karantänodling och ca 140 ton säljs årligen för konsumtion bl.a. som rökt silverål. Resterande ålyngel sätts ut i Ätran och andra svenska vatten.

Naturnytt larmade för drygt fyra år sedan 2020-07-30 om sjuka ålyngel i Ätran. Läs mer här. Kraftbolaget bekräftade att ålyngel i Ätran hade vita pricksjukan. Naturnytt tillskrev då ansvariga myndigheter och efterfrågade dokumentation av sjuka ålar från ålkarantänen i Helsingborg. Svaret blev att dessa uppgifter var sekretessbelagda. Naturnytt överklagade beslutet till Kammarrätten i Stockholm som fastslog att uppgifterna omfattas av sekretess och inte skall lämnas ut. Mål nr 5807-20. Ålyngel fortsatte därefter årligen att omflyttas från Frankrike via Helsingborg till Sveriges vatten.

Våren 2024 brast bubblan när Havs- och Vattenmyndigheten förbjöd all utsättning av ål från karantänen i Helsingborg till naturen. Dnr HaV 2024-001996.  SVA rapporterade den 15 februari in smitta av ett anmälningspliktigt rhabdovirus ”Eel virus European X (EVEX)” till Jordbruksverket. SVA rapporterade dessutom den 29 maj hög förekomst av viruset IPNV genogrupp 2 i Helsingborgs ålkarantän. Detta virus kan orsaka upp till 10 procents dödlighet hos laxfiskar (släktena Salmo, Salvelinus och Onchorhynchus) och 75 procents dödlighet hos ål.

Dödligheten drabbar framförallt yngel. Då viruset kan infektera ett stort antal av våra inhemska arter bedöms risken för vidare spridning vid utsättning som mycket hög, vilket gör konsekvenserna mycket allvarliga. Då flera av de arter som kan drabbas av sjukdom vid infektion finns i svenska naturvatten kan konsekvenserna av introduktion bli mycket allvarliga.

Vad blir då slutsatsen av att kraftbolagen omflyttat ålyngel och odlat laxsmolt för att kompensera för skador som verksamheten orsakat? För det första har kompensationen varit helt otillräcklig i förhållande till skadan. För det andra har införda sjukdomar med det odlade materialet gett populationerna av lax och ål ytterligare skada utöver verksamheten.

Hertingprojektet visar att vattenkraftens skador kan åtgärdas med fria vandringsvägar uppströms och nedströms samt genom att helt undvika torrläggning, överdämning och korttidsreglering. Vid kommande omprövning av vattenkraftens vattendomar måste myndigheterna ge plats för nödvändiga miljöåtgärder, för att skydda internationella N2000 värden och rädda våra akut hotade bestånd av atlantlax och ål.

Restaurering och återställning av naturliga vatten är alltid att föredra framför utsättning av odlad fisk eller fisk från karantänodling som ofta sprider allvarliga sjukdomar till de friska, vilda bestånden.

Svensk ålförvaltning leder till kollaps av Sveriges ålbestånd

2024-10-02 Havs- och Vattenmyndigheten förbjuder 2024 all omflyttning av ålyngel från Scandinavian Silver Eel i Helsingborg till alla svenska vatten. Dnr HaV 2024-001996. HaV har därmed sågat ett av stödbenen för svensk ålförvaltning.

Karantänodlingen i Helsingborg importerar ålyngel från England och Frankrike. De står för all import av ålyngel till Sverige. Tanken är att dessa influgna ålyngel hålls i karantän för att de inte skall sprida olika fisksjukdomar när de efter några månader planteras ut i svenska vatten.

Vattenkraften står för en liten del av utplanteringen av ålyngel. Det regleras i s.k. “Ålplaner”. I Stadgarna till Ålplan Ätran kan man läsa: ”Föreningens ändamål är att inköpa och utplantera ålyngel i Ätrans vattensystem i enlighet med en av Fiskeriverket fastställd plan. Som kompensation för detta behöver ej ingående medlemmar följa de ålägganden vad gäller ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar”. Liknande ålplaner finns i flera vatten.

Den svenska ålförvaltningsplanen (SÅP) står på fyra ben:
1. Inskränkningar i fisket
2. Förbättrade utvandringsmöjligheter för blankål (minskad turbindödlighet)
3. Stödutsättningar (av ålyngel)
4. Kontroll (av fiskeförbud)

Regeringen har upprepade gånger pausat omprövningen av vattenkraften som skulle ge blankålen möjligheter att vandra till havet för att leka. Ett nytt lagförslag föreslår att vattenkraften skall omfattas av KMV med mindre stränga miljökrav. Vattenkraftens dammar hindrar ålynglens vandring och uppväxt i Sveriges inlandsvatten. Ålen är utestängd från Sverige – svensk ålförvaltning har gått i stå.

Naturnytt har tidigare skrivit om “Sjuka ålar i Ätran”. samt “Ålen i Ätran drabbad av allvarlig sjukdom”. Naturnytt skrev för fyra år sedan artiklen “Ätrans ålar mår illa”. Samtidigt skrev Naturnytt till myndigheterna och bad att få protokoll över vilka sjukdomar som fanns i Helsingborgsodlingen och eventuellt överförts till Ätrans ålar. Svaret kom från myndigheterna att dessa handlingar var sekretessbelagda.

Nu kommer beslutet fyra år senare från HaV att all omflyttning av ålyngel från Helsingborgsodlingen stoppas på grund av sjukdom. Därmed har frågan om ålynglens sjukdom blivit offentlig och kan inte längre beläggas med sekretess.

Det har varit mycket omdiskuterat att kraftbolagen som kompensation för stängda vandringsvägar kunde omflytta en liten mängd ålyngel från England och Frankrike. Med facit i hand har det nu lett till att ålen är helt utestängd från svenska vatten. Ålens naturliga produktion upphör.

HaV har tydligt visat detta i sin Rapport 2022:2 se figur nedan.

Nu gäller det att snabbt ta krafttag och snabbt genomföra den enda effektiva lösningen: fria vandringsvägar för ålen förbi dammar och vattenkraftverk!

PS. Ålynglen i Helsingborg går nu oavkortat till konsumtion. Karantänodlingen har årligen en produktion av över 100 ton ål för konsumtion. Ålen går till lyxkonsumtion i Sverige eller exporteras till Holland. DS Köp rökt ål levererad från Helsingborg här eller här

Hösten är här – ålen slaktas

2024-09-29 Ett 20-tal halvdöda, döda och lemlästade ålar låg i går vid ett vattenkraftverk i Ätran. Man kan aldrig förlika sig med synen – det gör lika ont varje gång.

Fiskerikonsulent Gösta Edman rapporterade 1970 om förhållandena i Ätran: “Om inget görs kommer ålen att vara försvunnen från Ätran inom en snar framtid” varnade Gösta. Fortfarande, 54 år senare, har inte vattenkraften ordnat fria och säkra vandringsvägar för ålen.

Undertecknad rapporterade 2006 om de svåra förhållandena i Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt som på förstasidan publicerade en bild från Ätran på 100 döda ålar.

Sveriges ålförvaltningsplan (SÅP) togs fram 2008. Där rapporteras att den årliga dödligheten av ål i Sveriges vattenkraftverk är ca 280 ton (!).

Vattenkraften har fått skattelättnader på 70 miljarder svenska kronor. 10 miljarder har avsatts till vattenkraftens miljöfond. Det har nämnts att dessa miljarder skall användas vid den kommande miljöprövningen av vattenkraften.

Regeringen har nu pausat miljöprövningen för tredje gången. Regeringen har nu remitterat ett lagförslag om kraftigt modifierade vatten (KMV) som innebär att största möjliga undantag skall tillämpas om och när vattenkraften skall miljöprövas. Regeringens egen konsekvensbedömning säger att detta innebär att vi inte kan uppnå miljömålet levande sjöar och vattendrag.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort tre program om ”Den sista ålen”. “Den sista ålen – vad hände sen” och “Ursprungsålen”. Programmen visar med all tydlighet vad som håller på att hända med den sista ålen. Programmen har inte resulterat i några åtgärder.

Klicka på bilden för större bild

2024-09-28 Man vänjer sig aldrig vid synen, stanken och lidandet för våra sista ålar vid kraftverken. Nu har vi sett massakern i över hundra år, när är det dags att vattenkraften tar sitt miljöansvar och räddar ålen?

Läs mer om lite ålhistoria. och minnesvärda årtal om ål.

Laxparasiten och laxen

2024-09-28 Den känsliga frågan om laxparasiten diskuterades i veckan på laxseminariet som arrangerades av Kustvattenrådet och Länsstyrelsen i Halmstad.

Havs- och Vattenmyndighetens representant fastslog att laxparasiten inte är något problem då de menar att parasiten inte påverkar atlantlaxen på populationsnivå i svenska laxåar. Detta är dock en seglivad myt som har frodats i över 30 år. Under tiden har laxparasiten införts i merparten av västkustens laxåar. Första fynden på västkusten konstaterades 1989 i Säveån och 1991 i Ätran.

Efter kalkning av Högvadsån 1978 ökade tätheten av flersomriga laxungar snabbt till ca 100 per 100 kvadratmeter. Elfisken visade att efter tio års uppgång minskade överlevnaden drastiskt trots, eller snarare på grund av, att kompensationsutsättningar av 1200 smolt gjordes av vattenkraftbolagen. Smolten kom från vattenkraftens laxodling i Laholm. Återfångster från dessa märkta, odlade smolt rapporterades bl.a. åren 1978,83,85,88,91,92,94 och 1995.

Falkenbergs kommunekolog som tillträdde 1990, sökte efter orsaken till den försämrade överlevnaden och tog 1991 prover på laxsmolt från Nydala för analys av laxparasiten. Proverna sändes till professor Göran Malmberg vid Stockholms universitet och provsvaren visade stor infektion av laxparasiten. Regelbundna prover togs därefter åren 1991-1995 av Sportfiskarnas Håkan Carlstrand och materialet sändes till Stockholms Universitet och artbestämdes av professor Göran Malmberg.

Professorn tog också sedan tidigare prover på laxparasiten från laxodlingen i Laholm. Dessa prover visade att odlingen var smittad med laxparasiten. (Pers.com. Göran Malmberg). Kommunekologen kontaktade laxodlingens chef som förklarade att det inte fanns några restriktioner från Fiskeriverket mot att odla och leverera laxsmolt som var infekterade med parasiten. Fiskeriverkets ansvariga kontaktades av kommunekologen som fick svaret: “-Vet inte kommunekologen i Falkenberg att svensk lax är resistent mot laxparasiten Gyrodactylus salaris?” Problemet var att Ätranlaxen inte visste att den skulle vara resistent. Kommunekologen försökte utan framgång få parasiten klassad som anmälningspliktig sjukdom. Myndigheterna fortsatte således att sätta ut laxsmolt från den smittade odlingen i Laholm trots kommunekologens dokumentation och varningar.

Alenäs, Carlstrand och Malmberg publicerade 1997 en rapport över fem års undersökningar av laxparasiten i Ätran (1991-1995). Läs rapporten här. Rapporten fastställer bl.a. att laxparasiten i Ätran inte är ursprunglig utan har införts till Ätran. 1991 var alla provtagna fiskar infekterade och störst infektion hade en fisk med 1721 parasiter. Vid sju provtagningstillfällen översteg abundansen 100 parasiter per fisk vilket enligt norska förhållanden (!) klassas som stor infektion. Elfisken visar att medeltätheten för laxparr minskade med ca 90% efter infektion av laxparasiten som bedömdes vara den huvudsakliga orsaken till minskad överlevnad.

Senare akvariestudier med lax från Rolfsån visar att även laxyngel av denna stam dör i stor utsträckning efter infektion med laxparasiten.

Elfiskeregistret SERS visar förekomsten av årsyngel och äldre yngel från ett flertal stationer och vattendrag. Resultaten visar tydligt en minskning av flersomriga laxyngel , från ca 100 till ca 10 per hundra kvadratmeter, vid Sumpafallen i Högvadsån trots en relativt god produktion av årsyngel. Se fig. nedan.

Laxparasitens förekomst “exploderar” vår och höst vid en trivseltemperatur av ca 8°C. Det innebär att de elfiskade årsynglen ännu ej varit särskilt utsatta medan äldre årsungar varit utsatta för dödliga angrepp höst och vår. Låga temperaturer i norska älvar förklarar också att norsk atlantlax är mer utsatt än svensk atlantlax.

Läs mer i Tidskriften Vann nr1 1998

© Ingemar Alenäs

Flersomriga laxungar från Ätran Vessigebro. Fiskarna kunde halvdöda håvas in och fotograferas hösten 2018. Några hägrar konkurrerade vid insamling av de försvagade fiskarna. Vid konferensen 2024-09-25 uttalades att “orsaken till dålig överlevnad finns i havet och klimatet”.
Undersökningar av utvandrande smolt i Ätran visade att dessa var mycket infekterade. Parasiten äter hål i huden (se ingressbild av Göran Malmberg) vilket orsakar att smolten dör när de kommer till havet där de inte kan klara saltbalansen på grund av hudskadorna.

Hur skall vi rädda Atlantlaxen

2024-09-27 Kattegatts kustvattenråd och Länsstyrelsen i Halland skall ha en eloge för att de i veckan bjöd in till ett seminarium för att belysa situationen för Atlantlaxen på Västkusten.

Situationen är den att mindre än fem procent av naturlaxen återstår och behovet är stort av åtgärder för att förvalta laxen så att vår landskapsfisk åter kan trivas i våra halländska åar. Därför är det viktigt att alla som påverkar laxbestånden tar ansvar för sina åtgärder.

Ida Ahlbäck Bergendahl från SLU berättade om det internationella arbetet som pågår inom NASCO för att skydda laxen. SLU konstaterar att 19 av västkustens 24 laxälvar har nedsatt reproduktionsförmåga med mindre än 10 smolt per 100 kvadratmeter och därför är i akut behov av åtgärder för att vända den negativa trenden. Det gäller exempelvis Lagan, Nissan, Fylleån, Suseån, Ätran med Högvadsån, Viskan och Kungsbackaån.

Jens Persson och Håkan Carlstrand från Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) presenterade ett förslag på nya regler och hur tidsplanen ser ut med remisstid och ett planerat beslut om ändrade föreskrifter till den 25 januari 2025.

HaV verkar för en beståndsspecifik förvaltning av Västkustens laxbestånd. Det innebär att den mängd lax som återvandrar till varje å skall öka. Förslaget som HaV presenterade var begränsat till åtgärder för spöfångad lax. Eftersom Sportfiskarna i stor utsträckning genomfört dessa åtgärder får det begränsad effekt. HaV missar samtidigt andra åtgärder som kunde göra skillnad för att förbättra bestånden.

Hav efterfrågade en öppen diskussion om det fanns flera ytterligare förslag till åtgärder. Åhörarna kom med flera konstruktiva förslag:

  1. Vattenkraften behöver ta sitt ansvar. Vandringshinder, torrläggning, korttidsreglering behöver miljöanpassas! Exempelvis reduceras årligen produktionen med 61 000 laxsmolt i Ätran på grund av verksamheten vid Ätrafors kraftverk.
  2. Vattenkraften har dämt in forna laxhabitat. Öppna dessa för att återuppta den förlorade produktionen av lax! (Ex Lillån).
  3. Allmänheten får fiska med nät, ut till 3m djup, på blandbestånd av lax utefter södra västkusten och i Laholmsbukten. Detta fiske slår urskiljningslöst mot svaga laxbestånd varför det bör upphöra.
  4. Laxparasiten Gyrodactylus salaris slår hårt mot de svenska atlantlaxbestånden bl.a. i Ätran. Inled ett samarbete med Norge för att lära mer om klorbehandling för att bekämpa parasiten. Inför ett testområde i svenska laxvatten.
  5. Kalkningsverksamheten är viktig för laxynglens överlevnad. Bibehåll den nivå som rekommenderas av norska forskare när det gäller pH-status för lax. Sök EU-bidrag om svenska staten inte prioriterar kalkningen.

    Sammanfattningsvis kan sägas att HaV:s förslag om begränsat sportfiske inte räddar vandringsfisken varken lax, ål, havsnejonöga, staksill eller majfisk. Alla som påverkar vandringsfisken inklusive vattenkraften måste ta sitt miljöansvar om vi skall ha ett livskraftigt bestånd av atlantlax i Sverige.

Seminarium om den hotade atlantlaxen

2024-09-24 Kattegatts kustvattenråd och Länsstyrelsen i Halland bjuder i morgon (kl 13-16) in till information och dialog om det bekymmersamma läget för laxen. 2024 är första året med fiskeförbud i våra åar på grund av svaga laxbestånd. Mindre än 5% av vildlaxen återstår.

Hur vi gemensamt kan jobba vidare för att stärka beståndet av atlantlax.

  1. ”Kan Miljön Vänta”? Svaret är nej, ”Konsekventa Miljölagar för Vatten” behöver snarast införas där fiskens fria vandring hindras. Fisken behöver återfå sina förlorade habitat.
  2. Atlantlaxens habitat skyddas av N2000 som är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. Åtgärder skall vidtas så att inga verksamheter i anslutning till N2000 påverkar värdet av laxen negativt som ex. dämning eller reglering. I Ätran påverkas N2000 området för laxen genom nolltappning (Högvadsån), torrläggning (huvudfåran) och korttidsreglering (Ätrafors) som årligen dödar 61 000 smolt. Huvudfårans smoltproduktion reduceras enligt Länsstyrelsen till 9000 smolt årligen av denna verksamhet.
  3. Miljömålen Levande sjöar och vattendrag och Biologisk mångfald behöver stärkas, inte försvagas.
  4. Kraftigt Modifierade Vatten KMV är en chimär som blir en falsk förevändning för att inte behöva vidta moderna miljöåtgärder. Om man dämmer eller torrlägger ett vatten kan det återställas genom att dammen tas bort och torrfåran vattenbegjuts. Strax återkommer då tidigare biologisk mångfald i form av bottendjur, vandringsfiskar, fåglar och utter. Hertingprojektet är ett utmärkt exempel på detta. I Sverige finns över 10 000 dammar. 972 torrfåror har identifierats varav de flesta (366) är belägna i Götaland. Merparten av dessa går lätt att återställa varför de inte skall klassas som kraftigt, fysiskt modifierade. (KMV)
  5. Inför NAP behöver värdet av naturresursen fastställas. Ingångsvärdet måste vara relevant. Ätrans värde anges till 0,3-0,4 och Nissans värde anges till 0,5 på en skala från 0-1. Ätrans värde uppströms Ätrafors är inte noll som anges i Länsstyrelsens SÅV. Ålproduktionen från Sveriges inland är inte 300 ton utan i storleksordningen 50 000 ton. Skyddsvärdet av en ål är enligt finska jord- och skogsbruks Ministeriet 3510 euro. Skyddsvärdet av en insjölax är 7510 euro.
  6. Inför NAP behöver omfattningen av nuvarande skada dokumenteras. Hur många fiskar dör av korttidsreglering, torrläggning samt galler och turbindöd. Hur många fiskar samlar kraftbolagen till tippen från sina anläggningar? 2023 noterades 222 döda ålar vid stickprovskontroll vid Ätrafors-Yngeredsfors kraftverk. Tillsynsmyndigheten bör kräva att kraftbolagen som egenkontroll rapporterar denna förlust av fisk.
  7. Smolt-besefällan i Indexälven bör snarast sättas i funktion. Hur ser utvandringen av smolt, besor, ål, majfisk m.fl. ut?
  8. Ålplan Ätran är i stort behov av att snarast revideras.
  9. Åtgärder i Ätrafors och Yngeredsfors har potential att återställa en produktion av vild atlantlax som är lika stor som Sveriges nuvarande produktion av vild atlantlax från alla 24 laxförande vattendrag.
  10. Samarbete bör snarast återupptas med Norge angående forskning på laxparasiten. Kan några av de norska åtgärderna överföras till svenska förhållanden? Kraftbolagen bör ta merparten av det ekonomiska ansvaret eftersom de med kompensationsodlad lax från Laholmsodlingen infört parasiten på västkusten.
  11. Reglering av fisket vänder inte trenden att mindre än en procent av ålbeståndet och mindre än fem procent av laxbeståndet återstår. Det kan endast marginellt minska takten i försvinnandet. Fisket utgör en del av kulturhistorien med laxarvet och ålarvet. Åtgärderna bör därför koncentreras till återställande av fria vandringsvägar och habitat med opåverkad hydromorfologi.

    Harren är utrotad från västkusten. Majfisken och Staksillen står på tur. Ålen och havsnejonögat är akut hotade. Laxen är inte längre inom säkra gränser. Införandet av åtgärder och Konsekventa Miljölagar för Vatten kan inte vänta längre om vi vill rädda dessa fiskarter och lokala bestånd från utrotning. Skall vi bli den sista generationen som fick uppleva vandringsfisken och som inte lämnade över denna naturresurs till kommande generationer. Tiden att rädda vandringsfisken håller på att rinna ut men med rätt åtgärder kan den ännu räddas.

Krögare konstaterar att HaV har misslyckats med att förvalta vildlaxen

2024-09-16 36 stjärnkrögare skriver på DN debatt att mycket mer krävs för att rädda vildlaxen. De har insett värdet av denna naturresurs och ställer frågan hur vi får tillbaka de rika stammarna av vildlax till nytta för kustfiskare, sportfiskare och framför allt oss konsumenter.

Krögarna kan konstatera, utan att vara överkritiska mot HaV, att HaV ”har misslyckats med att förvalta den fantastiska naturresurs som våra vilda laxbestånd var”. De konstaterar vidare att: ”En viktig faktor är att vi byggde ut vattenkraften i de flesta stora och även många små älvar och åar. Genom dessa vattenregleringar förstörde vi den vilda laxens möjligheter att vandra upp i älvarna och reproducera sig”.

Chefen för avdelningen för havsförvaltning vid Hav bemöter 2024-09-12 krögarnas kritik. Chefen sammanfattar vad som krävs för att få tillbaks vildlaxen i framtiden: ”ett långsiktigt arbete för att minska klimatförändringarna och utsläppen från land av övergödande ämnen. Vi måste också få minskade utsläpp av miljöfarliga ämnen, minskad exploatering av kusterna och ett långsiktigt hållbart fiske där hänsyn tas till hela ekosystemet”.

Det är förvisso så att miljöproblemen är många i dagens komplicerade samhälle. Frågan är om inte HaV borde lyssna mer på stjärnkrögarnas åsikter när det gäller vattenkraften. Hav halkar över frågan med att svara att HaV ”arbetar också för en omprövning av vattenkraften i våra vattendrag för att vattenkraften ska få moderna miljövillkor”.

SMHI har beräknat att det finns över 10 000 dammar som hindrar vandringsfisken i Sverige. Över 2100 av dessa är dammar för vattenkraften. Där finns dessutom turbiner som dödar all nedvandrande fisk. En stor del av fiskproduktionen nedströms kraftverken mot havet ödeläggs på grund av korttidsreglering och torrläggning.

Umeå Universitet kartlade förekomsten av torrfåror vid vattenkraftverken i Sverige, och totalt identifierades och verifierades 972 torrfåror i en databas. 366 av dessa är belägna i Götaland, 323 i Svealand och 283 i Norrland. Ingen fisk kan vandra eller leva där det saknas vatten. Som exempel kan nämnas att 61 000 vilda naturlaxar årligen dödas på grund av Ätrafors kraftverk i Ätran. Produktionen av ål från Ätran är i stort sett utraderad under 1900-talet på grund av vattenkraften.

Stjärnkrögarna har förstått det stora värde som vandringsfisken utgör för ekosystemen, den biologiska mångfalden, hälsan, landsbygdsutvecklingen, krisberedskapen och livsmedelsförsörjningen.

Havs- och Vattenmyndigheten borde definitivt lyssna på stjärnkrögarnas åsikter. Även om HaV löser sina prioriterade frågor med klimatet, övergödningen, miljöfarliga ämnen, kustexploatering och fisket så löser det inte problemet med vildlaxens välbefinnande.

Det finns endast en lösning till problemet med ålens och vildlaxens återkomst. Vi måste återställa fria vandringsvägar för både uppvandrande och nedvandrande fiskar. Torrläggning, korttidsreglering och överdämning av lämpliga lekområden behöver upphöra så att fisken kan ta sina forna lek- och uppväxtområden i anspråk.

Hertingforsen i Ätran är ett av få områden i Sverige där kraftbolaget tagit sitt ansvar och återställt fria vandringsvägar samt låter vattnet flöda fritt i den tidigare åfåran som varit torrlagd i 70 år. Nu produceras här tusentals nya laxar varje år.

Myndigheterna måste ställa krav på verksamhetsutövarna att bättre förvalta våra vildlaxbestånd. Hertingprojektet visar att när kraftbolagen använder bästa möjliga teknik (BMT) återkommer vildlaxen. Ätrafors, Yngeredsfors, Bällforsen och Skåpanäs uppströms Herting har tyvärr inte infört BMT ännu trots att vissa av nämnda kraftverk varit verksamma i över 100 år.

Ätran, torrfåran nedströms Yngeredsfors kraftverk, när kraftverket som ägs av Uniper, ofrivilligt spiller vatten i döda åfåran.
Ingressbilden visar Hertingforsen som var torrlagd i 70 år nu fått nytt liv genom att Falkenberg Energi tillämpar BMT och återställt forsen.

Kraftigt modifierade vatten prioriteras högre än levande vatten

2024-09-12 Regeringen har den 22 augusti 2024 gått ut med en promemoria om förslag till ändrad lagstiftning när det gäller kraftigt modifierade vatten (KN 2024/01642).

Förslaget skall underlätta att förklara åar med vattenkraftverk som kraftigt modifierade (KMV). Det innebär att lägre krav kan ställas på miljöåtgärder i åar med vattenkraft. Regeringen meddelar också att detta innebär försämrade förutsättningar att uppnå miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag, som inte uppnås med dagens regelverk.

Promemorian kan läsas i sin helhet på regeringens hemsida. Konsekvenserna för miljön med sämre förutsättningar att uppfylla miljömålet Levande sjöar och vattendrag beskrivs på sidan 44.

Lägre krav på miljöåtgärder innebär att kraftbolagen kan producera mer el när priset är högt vilket ökar vinsten. Detta görs med kraftig korttidsreglering vilket inte nödvändigtvis ökar den energimängd som produceras. Vattenkraften har också betydande utsläpp av koldioxid från infrastruktur, tillverkning av betongdammar och tunnlar, samt avgivande av gaser (koldioxid, metan och lustgas) från kraftverksdammarnas sediment.

Varför behöver vi då levande sjöar och vattendrag? Jo, det borgar för en hållbar och förnybar produktion av livsviktiga naturresurser. Dessa har betydande positiva socioekonomiska effekter för dagens och framtidens samhälle. Några exempel:

Kulturhistoria Ålen och vandringsfisken har funnits i ca 70 miljoner år. Vandringsfiskens kulturhistoria är beroende av rika fiskbestånd. Ålarvet och laxarvet har dokumenterats sedan 1500-talet och har hittills förts vidare till kommande generationer.

Ekoturism, naturturism och fisketurism drabbas när fiskarter och forsar försvinner. Det gäller vandringsfisk som lax och ål men även en mångfald av potadroma arter som gädda, gös m.fl.
Sveriges potential för ekoturism minskar om vi inte kan hålla sjöar och vattendrag vid liv.

Ekosystemens motståndskraft mot yttre påverkan (ex klimat, förorening) försämras när arter dör ut.

Livsmedelsförsörjning En viktig del av Sveriges livsmedelsförsörjning och krisberedskap finns i levande sjöar och vattendrag. Den årliga produktionen av enbart ål från Sveriges inlandsvatten var ca 50 000 ton. Tidiga bosättningar placerades därför nära vatten med rik tillgång på fisk. Runt Dalstorpasjön i Västergötland fanns 1709 drygt 30 fasta platser (notvarpar) för fiske.

Hälsa Möjligheten till naturupplevelser och rekreation förbättrar hälsan. Människan mår bra av att vistas i en natur med rik biologisk mångfald och levande sjöar och vattendrag. 1,7 miljoner svenskar fritidsfiskar enligt SCB.

Landsbygdsutveckling Levande sjöar och vattendrag är en av de viktigaste resurserna för en god landsbygdsutveckling. Värnar vi om dessa resurser innebär det en bas för en fortsatt utveckling av landsbygden.

Regeringens promemoria prioriterar kraftigt modifierade vattendrag framför levande sjöar och vattendrag. Miljökonsekvenserna och de socioekonomiska konsekvenserna av en sådan prioritering blir en belastning för folkhemmet och turistlandet Sverige.

Kraftigt modifierade vattendrag har tidigare inte varit ett prioriterat tillstånd. ”Levande sjöar och vattendrag” och ”En rik biologisk mångfald” har varit våra prioriterade miljömål. Sverige skall inte ändra lagstiftningen så att vi överger våra miljömål och säljer ut våra värdefulla tillgångar av levande, förnybara naturresurser.

Regeringen önskar synpunkter på sitt förslag senast den 22 november. Här finns uppgifter vilka organisationer som fått remissen.

Olaus Magnus stora verk, Historia om de nordiska folken (Historia de gentibus septentrionalibus), gavs ut 1555. Det svenska laxfisket (och ålfisket) beskrivs som mycket rikligt. Och var så fram till början av 1900-talet. I dag återstår mindre än 1% av ålen och mindre än 5% av den vilda atlantlaxen på grund av kraftigt modifierade vatten. Fisket är rätt förvaltat en förnybar naturresurs. Fiskeförbud åtgärdar inte grundproblemet.